Gezond eten is een ruim begrip, tegenwoordig kan er (commercieel gezien) zowat alles onder vallen, zelfs dat wat niet gezond is. Begrijpelijk dat je in je zoektocht dan wat ontmoedigd raakt en het even niet meer weet. Ik zie dit als een test van het leven die even checkt hoe sterk je staat en of je het wel echt graag genoeg wilt. Weersta jij de verleidingen?

In dit artikel ga ik specifiek in op gezond eten op het werk. Ik geef je het 4 manieren om gezonder te eten op je werk. Het vergemakkelijkt het overgangsproces naar een gezondere eetstijl!

Basisrichtlijnen

Er zijn een aantal basisrichtlijnen die ik hanteer wanneer het gaat om gezond en bewust eten. Deze zijn als volgt:

  1. Geen chemisch (voor)bewerkte en geen GMO producten.
  2. Geen bewerkte en gepasteuriseerde zuivelproducten.
  3. Geen witmeel of soja producten.
  4. Geen onverantwoord vlees en vis en geen varkensvlees.
  5. Zo veel als mogelijk lokale biologische groenten en fruit.

Dat zal jullie niet nieuw in de oren klinken. Het komt zo’n beetje neer op puur natuur producten. Biologisch en e-nummervrij, lokaal en zoveel als mogelijk rauw en onbewerkt. Ik zal vast nog wel iets over het hoofd zien.

Als ik bovenstaande lijstje voor het eerst zou zien zou ik denken: Jeetje! Wat blijft er dan nog over? Nou, haast alles wat vele malen voedzamer is voor je lichaam en geest. Je moet alleen wel weten wat dat dan is. Gelukkig hebben veel mensen het voorwerk al gedaan, maar jij zal zelf voor de afstemming naar jezelf moeten zorgen.

In vrijwel alle supermarkten hoef je nu alleen nog maar in de buitenste rand te zijn. Hier liggen de zogenaamde versproducten. Maar tegenwoordig haal ik eigenlijk alleen nog maar mijn wild gevangen zalm, bananen en mango’s bij de supermarkt. De rest koop ik op de Duurzame Week Markt (lokale boerderijen met o.a. biologisch vlees, groenten, fruit, rauwe (geiten)kaas, oliën, brood etc. Er zal er vast wel een bij jou in de buurt zijn? Neem anders eens een kijkje op: http://www.biologischemarkt.nl/

Goed nu de basisrichtlijnen je bekend zijn weet je nog niet wat je mee moet nemen naar je werk. Ik kan het moeilijk maken maar ik kan het ook makkelijk maken. Ik kies voor de makkelijke weg. Ik ga je gewoon een overzicht geven van hoe ik het aanpak. Hier zit inmiddels al ruim 2 jaar ontwikkeling in omdat ik het zo belangrijk vind dat ik mijn kennis en leefstijl ook mee neem naar mijn werk en niet meer terug val op de standaard boterham met kaas. Inmiddels is dat geen moeite meer, ik merk dat ik mijn draai zo ongeveer wel gevonden heb.

Stap 1: Voorbereidingen treffen

Allereerst bepaal ik samen met mijn vriend (of je kinderen) wat we de komende week gaan eten. Niet alleen avondeten, maar ook dat wat we meenemen naar ons werk. Dat haalt heel wat druk van de ketel, het komt natuurlijk niet tot in de puntjes maar een goede voorbereiding is het halve werk. Dat merk je gelijk!

Stap 2: Kokkerellen

Zondag is voortaan onze kokkerel dag. Klinkt heel spannend, valt reuze mee. Op zondag maak ik 1 of 2 gerechten die ik (ter vervanging voor bijvoorbeeld brood) mee kan nemen naar mijn werk, denk aan: bananenbrood, crackers, amandelbrood. De OERrecepten die wat tijdrovender zijn maak ik dan ook! Even een uurtje investeren om voor de hele werkweek wat lekkers voor jezelf op tafel te hebben.

Stap 3: Creëer een ochtendroutine

Elke ochtend voordat ik naar mijn werk ga heb ik een soort van kookroutine, waarvan de blender een belangrijke functie vervuld. Ik maak altijd een supersmoothie met basisingredienten: (gefilterd) water, rauwe melk, banaan, whey-proteïne, hennepzaad en bijenpollen. Dagelijks varieer ik van smaak. Vers fruit, noten, cacao. Je kunt alle kanten op.

Als je je draai hebt gevonden kost het je niet langer dan 5 minuten om een voedzame smoothie te maken.

Terwijl de blender draait maak ik een heerlijk lunchgerecht (glutenvrij!).

Wat dacht je van een heerlijke boekweitpannekoek met verse spinazie, rauwe geitenkaas, honing en walnoten? Of een verse superfoodsalade met zelfgemaakte appelazijndressing? Of misschien ben jij meer van de verse haring of eiersalade met zelfgemaakte crackers?

Met dit soort gerechten wordt het een feest op je werk!

Als je denkt dat het niet genoeg zal zijn neem dan wat vers fruit of ongebrande en ongezoute noten mee. In de praktijk blijkt dat je vaak meer dan genoeg hebt aan de supersmoothie en lunchmaaltijd.

Hoe zit het met ontbijt?

Die sla ik over! Tenzij je een glas met lauw water en verse citroensap en een handje spirulina en chlorella meerekent. Niet omdat ik het te druk heb in de ochtend maar omdat ik geloof in de 12-uur detox (IF: Intermittent Fasting) die ervoor zorgt dat mijn lichaam zich reinigt en onder andere mijn immuunsysteem versterkt. Maar daar gaat dit artikel niet over.

Realiseer je dat bovenstaande eetpatroon is afgestemd op mijn lichaam. Ik kan me voorstellen dat er hier en daar voor jou wat verandert moet worden zodat het nog beter bij je past. Misschien heb jij die appel en extra noten wel nodig of misschien is een smoothie alleen al genoeg. Je merkt het vanzelf, luister goed naar je lichaam.

Stap 4: Wees niet huiverig om te investeren in een goede gezondheid

Dan rest mijn nog een laatste drempel waar je wellicht overheen moet. De kosten..

Dat gezond en bewust eten duurder is dan het reguliere eetpatroon is bekend en hopelijk hoeft dat voor jou geen reden te zijn om deze stap niet te maken. Vergeet niet dat biologisch eten ook voedzamer is.

Als je het goed doet koop je minder producten voor hetzelfde geld. Ik koop efficiënter, eet voedzamer en kook effectiever.

Zo, en wat ga jij deze week eten op je werk?