Gezond eten is een ruim begrip, tegenwoordig kan er (commercieel gezien) zowat alles onder vallen, zelfs dat wat niet gezond is. Begrijpelijk dat je in je zoektocht dan wat ontmoedigd raakt en het even niet meer weet. Ik zie dit als een test van het leven die even checkt hoe sterk je staat en of je het wel echt graag genoeg wilt. Weersta jij de verleidingen?

In dit artikel ga ik specifiek in op gezond eten op het werk. Ik geef je vier manieren om gezonder te eten op je werk. Het vergemakkelijkt het overgangsproces naar een gezondere eetstijl!

Gezonde lunch ideeën werk: de basisrichtlijnen

Er zijn een aantal basisrichtlijnen die ik hanteer wanneer het gaat om gezond en bewust eten. Deze zijn als volgt:

  1. Geen chemisch (voor)bewerkte en geen GMO producten.
  2. Geen bewerkte en gepasteuriseerde zuivelproducten.
  3. Geen witmeel of soja producten.
  4. Geen onverantwoord vlees en vis en geen varkensvlees.
  5. Zoveel mogelijk lokale biologische groenten en fruit.

Deze tips zijn waarschijnlijk niets nieuws. Het komt zo’n beetje neer op puur natuurlijke producten. Biologisch en e-nummervrij, lokaal en zoveel mogelijk rauw en onbewerkt.

Als ik bovenstaande lijstje voor het eerst zou zien zou ik denken: Jeetje! Wat blijft er dan nog over? Nou, haast alles wat vele malen voedzamer is voor je lichaam en geest. Je moet alleen wel weten wat dat dan is. Gelukkig hebben veel mensen het voorwerk al gedaan, maar jij zal zelf voor je eigen afstemming moeten zorgen.

Wat koop je in de supermarkt, waar koop je biologische producten?

In vrijwel alle supermarkten hoef je nu alleen nog maar in de buitenste rand te zijn. Hier liggen de zogenaamde versproducten. Maar tegenwoordig haal ik eigenlijk alleen nog maar wild gevangen zalm, bananen en mango’s bij de supermarkt. De rest koop ik op de Duurzame Week Markt (lokale boerderijen met o.a. biologisch vlees, groenten, fruit, rauwe (geiten)kaas, oliën, brood etc. Er zal er vast wel één bij jou in de buurt zijn Neem anders eens een kijkje op de website van bio aan huis.

Goed nu de basisrichtlijnen bekend zijn, deel ik een aantal gezonde lunch ideeën voor op je werk. Ik kan het moeilijk maken maar ik kan het ook makkelijk maken. Ik kies voor de makkelijke weg. Ik ga je gewoon een overzicht geven van hoe ik het aanpak. Inmiddels werk ik locatie onafhankelijk, maar ook toen ik nog in loondienst was en naar kantoor ging vond ik het belangrijk dat ik mijn kennis en leefstijl meenam naar kantoor. Op die manier kon ik niet terugvallen in de standaard boterhammen met kaas. Inmiddels is dat geen moeite meer, ik merk dat ik mijn draai gevonden heb. Zowel in het buitenland, als ik thuiswerk of wanneer ik m’n lunch mee moet nemen voor afspraken buiten de deur. Om het gemakkelijk te maken, heb ik onderstaande stappen gebasseerd uit de tijd dat ik elke dag naar kantoor ging.

Stap 1: Voorbereidingen treffen

Allereerst bepaal ik samen met mijn vriend (of je kinderen) wat we de komende week gaan eten. Niet alleen avondeten, maar ook dat wat we meenemen naar ons werk. Dat haalt heel wat druk van de ketel. Het hoeft niet tot in de puntjes te kloppen, maar goede voorbereiding is het halve werk. Dat merk je gelijk!

Stap 2: Kokkerellen

Zondag is onze kokkereldag. Klinkt heel spannend, maar dat valt reuze mee. Op zondag maak ik 1 of 2 gerechten die ik (ter vervanging van bijvoorbeeld brood) mee kan nemen naar mijn werk, denk aan: bananenbrood, crackers, amandelbrood. De OERrecepten die wat tijdrovender zijn maak ik dan ook. Een uurtje investeren om voor de hele werkweek gezond eten mee te nemen naar kantoor is het dubbel en dwars waard.

Stap 3: Creëer een ochtendroutine

Elke ochtend voordat ik naar mijn werk ga heb ik een soort van kookroutine, waarvan de blender een belangrijke functie vervuld. Ik maak altijd een supersmoothie met basisingredienten: (gefilterd) water, rauwe melk, banaan, whey-proteïne, hennepzaad en bijenpollen. Dagelijks varieer ik van smaak. Vers fruit, noten, cacao. Je kunt alle kanten op.

Als je je draai hebt gevonden kost het je niet langer dan 5 minuten om een voedzame smoothie te maken.

Terwijl de blender draait maak ik een heerlijk lunchgerecht (glutenvrij!).

Lunch ideeën werk nodig? Wat dacht je van een heerlijke boekweitpannekoek met verse spinazie, rauwe geitenkaas, honing en walnoten? Of een verse superfoodsalade met zelfgemaakte appelazijndressing? Of misschien ben jij meer van de verse haring of eiersalade met zelfgemaakte crackers?

Met dit soort gerechten wordt het een feest op je werk!

Als je denkt dat het niet genoeg zal zijn neem dan wat vers fruit of ongebrande en ongezoute noten mee. In de praktijk blijkt dat je vaak meer dan genoeg hebt aan de supersmoothie en lunchmaaltijd.

Hoe zit het met ontbijt?

Het ontbijt sla ik over! Tenzij je een glas met lauw water en verse citroensap, een handje spirulina en chlorella meerekent. Niet omdat ik het te druk heb in de ochtend, maar omdat ik geloof in de 12-uur detox (voordelen intermittent fasting) die ervoor zorgt dat mijn lichaam zich reinigt en onder andere mijn immuunsysteem versterkt.

Realiseer je dat bovenstaande eetpatroon is afgestemd op mijn lichaam. Ik kan me voorstellen dat er hier en daar voor jou wat verandert moet worden, zodat het nog beter bij je past. Misschien heb jij die appel en extra noten wel nodig of misschien is een smoothie alleen al genoeg. Je merkt het vanzelf, luister goed naar je lichaam.

Stap 4: Wees niet huiverig om te investeren in een goede gezondheid

Dan rest mij nog een laatste drempel waar je wellicht overheen moet. De kosten.

Dat gezond en bewust eten duurder is dan het reguliere eetpatroon is bekend en hopelijk hoeft dat voor jou geen reden te zijn om deze stap niet te maken. Vergeet niet dat biologisch eten ook voedzamer is.

Als je het goed doet koop je minder producten voor hetzelfde geld. Ik koop efficiënter, eet voedzamer en kook effectiever.

Nog meer gezonde lunch ideeën werk

Heb je na het lezen van bovenstaand artikel nog vragen? Of vind je het lastig om makkelijke, voedzame recepten te vinden? Misschien mis je ondersteuning in je leefstijl keuze van de mensen om je heen? In onze holistische leefstijl school delen we heerlijke, voedzame recepten. We bieden een variatie aan trainingen aan die je helpen om je leefstijl te transformeren. Ook vind je in onze leden club een gelijkgestemdheid die het gemakkelijk maakt om door te zetten. Ook op dagen dat je jezelf uitgedaagd voelt.

Neem een kijkje in de holistische gezondheidsschool >