Veranderen van eetstijl

Ik ga even terug in de tijd naar het moment van mijn eetstijl verandering: van het reguliere westerse dieet –> naar gezondere en bewustere keuzes maken.

Hoe zag mijn eetpatroon er uit:

 • Ontbijt//lunch: koffie/thee/melk, witbrood van de AH met vleesbeleg of kaas, ei.
 • Ik dronk over het algemeen veel sap en ice tea uit pakken, zo nu en dan fanta, cassis en sprite. Vrijwel geen water.
 • Ik at gemiddeld 5 x per week vlees, 2 x vis. Euroknallers!
 • Soms wat fruit, soms wat groente. In ieder geval weinig en biologisch? Bestaat dat?
 • Over het algemeen snoepte ik niet veel maar hield wel van chips, koekjes en zo nu en dan een ovenpizza.
 • Tijdens het stappen konden er wel wat wijntjes of wisky cola’tjes in.

Het is een constante afstemming op jouw lichaam

In een jaar tijd is mijn dieet langzaam verschoven naar een gezonder dieet. Begin 2011 kwam het besef dat ik erg ongezond at. Sinds december 2011 begon ik met een vegetarische leefstijl. In mei 2012 richtte ik me op veganisme. Ik heb het hier voornamelijk over het voedingsaspect: geen dierlijke producten nuttigen.

Tegenwoordig drink ik alleen nog maar water, gefermenteerde en versgeperste sappen en verse kruidenthee. Ik drink liever geen koffie en alcohol. Ruim een jaar lang at ik voor 90% veganistisch. Met uitzonderingen daar gelaten (de 10% ;)). Die periode heeft mijn lichaam zwaar ontgift en gereinigd. Ik voelde mijn zintuigen versterken en ik zat lekkerder in m’n vel. Dat dat überhaupt kon had ik me vóór 2011 niet kunnen bedenken, want ik was jong en voelde me eigenlijk wél prima, dacht ik.

In 2014 kwam er langzaam een verschuiving naar een OERdieet, waarin ik weer rauwe dierlijke producten, zoals rauwe kaas, rauwe melk en ei aan mijn dieet toevoegde en biologische lokaal grasgevoerd vlees van de boer.

Van tijd tot tijd vraag ik mezelf: wat heb ik nodig, wat voelt goed, waar ligt mijn behoefte? En ook zeker het doen van research en op de hoogte blijven van de huidige ontwikkeling, kennis en wijsheden.

Het is heel gemakkelijk om over een ander te oordelen en tegelijkertijd zelf geen verantwoordelijkheid te nemen voor je leefstijl

Vroeger snapte ik niks van vegetariërs of veganisten. ‘De dieren worden toch wel geslacht, wat maakt het uit dat ik vlees eet, ik maak het verschil niet’. Ik merkte dat het voor mij lastig was om op deze manier begrip te krijgen voor onder andere ‘de dieren’.

Het tij keerde toen het besef kwam hoe ongezond deze producten voor ‘mijn’ lichaam zijn. En dan heb ik het niet alleen over zuivel en de niet biologische dierlijke producten, maar ook over bewerkt voedsel, E-nummers, suiker etc. Ik was er van geschrokken dat ze in de supermarkten zoveel troep mogen verkopen  (ook nog vaak onder ‘gezondheidclaims’, bijvoorbeeld het kies bewust logo).

Ik ben heel eigenwijs en kritisch van aard, mijn eetstijl verandering is dus niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ik heb heel veel onderzoek verricht en heb veel ontdekt waar de gemiddelde mens zich niet bewust van is.

Het ging nu om míjn lichaam, dat betekent dat ik zelf het verschil kon maken! Ik kon twee dingen doen: de verantwoordelijkheid ergens anders neer leggen en gewoon door blijven gaan, zoals ik dat altijd deed (we denk vaak dat dit de makkelijke weg is) óf verantwoordelijkheid nemen voor mijn gezondheid en doen wat ik kan doen om gezond te blijven.

Informeren, onderzoeken, experimenteren en toepassen

Dit was voor mij het moment dat ik eindelijk de verantwoordelijkheid nam om zelf bewust mijn keuzes te maken en zelf bewust voor mijn lichaam en geest te zorgen. Veranderen is niet makkelijk, het is eng – je stap uit die warme en veilige comfortzone in een onbekend gebied, alsof je opnieuw moet leren lopen.

Het allerbelangrijkste is dat je weet waarom je het doet. Doe het voor jezelf, laat het komen vanuit een intrinsieke motivatie.

De moeilijke aspecten waren voor mij vooral:

 • De verschuiving van gemiddelde Nederlander naar ‘alternatief’, vooral in je omgeving zal niet iedereen dit begrijpen. Het psychische aspect dus. Veel vragen en onbegrip kan je op je af krijgen. Hierdoor kan je twijfelen aan jezelf. Doe ik wel het juiste? Wil ik luisteren naar mezelf en mijn lichaam óf luister ik naar de ander om erbij te horen? Er start een transformatieproces waarbij je jezelf vaak nog beter leert kennen.
 • De verleidingen, bv. in de supermarkt of op bezoekjes. Het is belangrijk niet te streng te zijn voor jezelf, maar je wel altijd goed op jezelf af te stemmen en zeker niet iets te doen, omdat je zogezegd ‘ongezellig’ bent als je geen glaasje wijn mee drinkt.

7 belangrijke motivaties om van eetstijl te veranderen

  1. Het gevoel dat je krijgt door je leven (eindelijk!) in eigen handen te nemen
  2. De (achteraf gezien) rare kwaaltjes die je voor lief nam verminderen of verdwijnen: buikpijn, buikkrampen, verkouden, hoofdpijn, uitslag etc.
  3. De helderheid in je gedachten, alsof je van sluimerstand naar AAN wordt gezet. Voor mij voelde het als een soort van ‘Einstein gevoel’ alsof je alles om je heen ineens beter ziet (letterlijk) en op een dieper niveau begrijpt.
  4. Je zintuigen versterken en je bewustzijn verruimt.
  5. Je energieniveau stijgt en je ervaart een betere balans in je gemoedstoestanden.
  6. Je ontdekt een nieuwe wereld boordevol VOEDING! Nu ontdek je pas wat écht lekker eten is.
  7. Je motiveert anderen (vaak onbewust) naar een gezonde leefstijl.

En deze lijst kan eindeloos aangevuld worden!

Volop genieten van het leven

We kunnen niet blijven leven in een afschuifwereldje. We kunnen de deur bij de dokter niet meer massaal plat lopen, als het zo door gaat is de hele zorg niet meer te betalen en hebben we echt een probleem. Waarom met mate genieten van het leven en ons laten belemmeren door allerlei problemen die er niet hoeven te zijn? Waarom niet volop genieten en goed voor ons lichaam en geest zorgen? Maak eens andere keuzes. Het is enorm bevrijdend!

Nog meer leefstijl tips!

Met ons holistische gezondheidsplatform delen we gratis gezondheidsnieuws.

We delen over onze spirituele avonturen, gaan in op hoe je voeding als medicijn kunt inzetten, delen tips voor mentale gezondheid en delen insights over natuurlijk genezen.

Uit eigen ervaring, maar ook zeker van onze leden uit de holistische gezondheidsschool, weten we dat optimale gezondheid en ultiem levensgeluk een logisch gevolg zijn wanneer alle belangrijke pijlers in balans zijn.

Nog te vaak zien we dat de rol die mentale gezondheid in het totale gezondheidsplaatje onderschat wordt.

In onze missie om Nederland het gezondste land ter wereld te maken kijken we vanuit een holistische aspect waarbij fysieke gezondheid, mentale gezondheid, spirituele ontwikkeling en voeding in balans gebracht worden.

Lees meer over de holistische gezondheidsschool van Leef Bewust Nederland.