De nachttrein vanuit Jaipur bracht ons in 13 uur naar Rishikesh. Het geluid van de treinrails wiegt me vredig in slaap terwijl bij elke stop de straatverkopers schreeuwend binnenstromen: ‘Chai, chai, chai’, ‘PaniBotteeeel’, ‘GaramMassala’ en ga zo maar door. Ook deze typische geluiden vullen de klanken in mijn dromen. Ik slaap rustig door totdat we er zijn.

Een mysterieuze en spirituele plek

Door de straten en smalle steegjes ruik je de geuren van wierook en klinken de energieverhogende Mantra’s, en op vrijwel elke hoek zit een Sadhu (heiligman) in oranje gewaad die je begroet in de Namaste houding.

Deze plek biedt eindeloos veel mogelijkheden om jezelf te vinden, of zoals Mooji het zegt, jezelf te verliezen.

In de Ashrams kun je jezelf in stilte terug trekken of vul de dag met één van de vele satsangs, yoga- en meditatielessen. Ook Ayurveda (holistische gezondheidsleer) is hier in overvloeden aanwezig.

Je snapt het wel, wij zitten hier helemaal op onze plek. ?

Een ont-moeting met mijn leermeester

Nadat ik bestolen ben in Haridwar is mijn verlangen naar Rishikesh alleen maar groter en groter. Niet omdat ik wist wat ik er kon verwachten. Sterker nog, het is mijn intuïtie die me ernaar toe heeft geleid.

Voordat mijn reis begon voelde ik dat er zich een leermeester aan mij kenbaar zou maken. Vaak heb ik er dan ideeën over, maar in de werkelijkheid gaat het altijd net iets anders dan ik het verwacht.

‘Per toeval’ ontdekte ik via YouTube Sri Mooji. Zijn woorden raakte me diep en direct wist ik, dit is mijn leermeester.

Laat het nou net zo zijn dat wij rond dezelfde tijd in Rishikesh zijn wanneer Mooji zijn Open Satsangs geeft. Ook toeval?

Vervolgens, al struinend door de smalle steegjes van Rishikesh gebeurde er iets onverwachts.

Een ophoping van mensen trekt mijn aandacht, ik dacht op zoek te zijn naar een restaurant maar het lot bracht me ergens anders naar toe.

Plotseling stond hij daar, Sri Mooji. Omringd door devotee’s. Dit is de allereerste keer dat ik hem in levende lijven zie en zijn energie, wow, daar wil ik geen woorden aan geven.

Oké, ik ga het niet nog een keer zeggen, want dit is geen toeval meer!

Darshan, een gelukbrengende blik

Het moment waarop ik dacht dat hij ons voorbij zou lopen, nam hij de tijd om diep oogcontact te maken, vlak daarna reikte hij spontaan zijn hand naar me uit. Nu ben ik echt flabbergasted!

Dit contact met Mooji opent een eindeloos veld van bewustzijn waar tijd en dualiteit niet bestaan.

‘Ik ben te nuchter voor dit soort dingen’, zou mijn ego als verzet zeggen. Maar als je zou voelen wat ik ervaren heb, dan valt alle twijfel van je af.

Dit contact bracht me in een fractie van een seconde naar wie ik werkelijk BEN. Naar wie wij werkelijk ZIJN. Naar de bron. Dit heb ik op deze manier nog nooit eerder ervaren, alleen op intellectueel niveau begrepen.

Ze noemen zo’n ontmoeting ‘Darshan’ ontdekte ik later.

De oorsprong van Darshan ligt in India en is een spirituele term die letterlijk betekent: “God zien” waarbij er een energieoverdracht plaatsvindt en men tot het diepste inzicht komt, door te zien zonder enig denken.

Diep ontwaken

Verwar het volgen van een spiritueel pad niet met iets religieus, of iets ‘zweverigs’. Dat is puur onwetendheid over wat het werkelijk inhoud.

De dagen daarna en met name de Satsangs zijn voor ons zielsverruimend geweest. Wij gaan nu beide door een proces van een dieper ontwaken.

Tot 20 maart 2016 zijn deze Satsangs van woensdag tot en met vrijdag online LIVE te bekijken via mooji.org. Echt, geef jezelf de kans om het eens tot je te nemen.