Ik ben zelf heel gevoelig voor ‘energieën’, als iemand zich bij mij uit over problemen, klachten of andere negativiteit dan moet ik oppassen dat ik deze energie niet over ga nemen en er vervolgens mee zit.

Ik zal een voorbeeld geven:
Ik voel me goed, lekker in me vel totdat ik een telefoontje krijg van mijn vader; problemen, problemen, problemen. Niet mijn problemen, maar wel zijn problemen. Hij heeft zich kunnen uiten en hangt op. Vervolgens zit ik met een vreemd gevoel in mijn maag. Ik voel me niet lekker meer, terwijl ik daarnet nog energiek was.

Onder de loep

Het is goed de mensen met wie je om gaat af en toe eens onder de loep te nemen. Mensen om je heen bepalen namelijk voor een behoorlijk deel je energieniveau. Dat doen ze niet bewust en jij doet dat ook niet bewust, maar het gebeurt wel.

Van de ene persoon krijg je energie, en de andere persoon kost energie. Bij de één voel je je fitter na afloop, bij de ander ben je bekaf. Daar is niets mis mee. En het gebeurt. Dus daar mag je je best bewust van zijn. Doe je er niets mee en omring je je met mensen die je veel energie kosten (zoals een vervelende baan met dito collega’s), dan loop je op termijn zelfs kans op een burn-out of overspannenheid.

Dat zet je wel aan het denken en heeft er bij mij in ieder geval voor gezorgd dat ik bewust om ga met de contacten en relaties die ik aan ga.

Afsluiten voor negatieve energie

Sta je er ooit bij stil waar je allemaal je energie aan weggeeft? Wat houdt jou dagelijks bezig en wat daarvan zijn zaken of personen waar je eigenlijk liever niet mee bezig wil zijn. Leer technieken om niet te veel ‘open’ te staan voor dit soort energieën en jezelf af te sluiten voor de gevoelens en gedachten van anderen.

Wanneer je weet wat belangrijk voor je is, kun je ernaar gaan handelen. Je kunt gaan kijken wie/wat energie kost en wie/wat energie geeft. Stel jezelf altijd de vraag: geeft het me energie of kost het me energie?

Oefening: Geef het energie of kost het energie? 

  1. Maak drie kolommen: links schrijf je de namen van zaken of personen waar je energie van krijgt (de motortjes).
  2. In het midden schrijf je de zaken of personen die je energie geven maar ook energie kosten.
  3. Rechts zet je de zaken of mensen die energie kosten (de putjes). Denk aan je werk, sport, je familie, vrienden, buren, studie, een cursus die je doet enz.
  4. Sorteer op je gevoel. Je gevoel is veel betrouwbaarder dan je hoofd.

Wanneer je klaar bent… sta dan eens stil bij het laatste rijtje. Wat voor veranderingen kun je hier een aanbrengen. Staan er zaken bij wat je eigenlijk niet had verwacht?

Als je dit gedaan hebt hoef je nu NIETS meer te doen. Als mensen voldoende duidelijk hebben wat werkt en wat niet werkt, kunnen ze daarna niet meer op de oude voet verder. Dus observeer jezelf de komende weken maar eens. En kijk wie je meer opzoekt en bij wie je (bij wijze van spreken) de telefoon niet meer opneemt.

Met sommige zaken of mensen zul je het toch echt moeten doen, of je nu wilt of niet. Je kan zelf wel bepalen in welke mate en op welke manier. Daarbij kan je ook duidelijk aangeven dat je niet altijd over negatieve dingen wil praten maar juist iets anders wil bespreken of doen.