Ademen

Heel veel mensen met lichamelijke klachten, stress, enzovoort halen veel vaker adem per minuut. Door een verkeerde ademhaling raakt het lichaam opgejaagd en levert het continue een zware inspanning, gelukkig kan het ook anders! 

Bij de zwangerschap van mijn oudste ben ik nog braaf op ‘puf-cursus’ geweest.

Tijdens de wekelijkse bijeenkomsten leerde ik, samen met een zwangere vriendin, hoe we op het Moment Suprême onze weeën konden wegpuffen terwijl we in gedachten een kinderversje herhaalden. Terwijl ik dat onder de knie probeerde te krijgen benaderde ik de bevalling in gedachten als een sportwedstrijd. Even goed mijn best doen, geholpen door de ademhalingstechnieken die ik me dan wel eigen gemaakt zou hebben en het zou vast allemaal wel goed komen.

Hoe anders was de realiteit….. Totaal overrompeld door het natuurgeweld wat me overviel probeerde ik de technieken toe te passen die ik geleerd had. En terwijl ik dacht dat ik goed bezig was bracht een verpleegster mij terug naar de realiteit met de zin:

“ Lieverd, als je zo doorgaat met ademhalen ga je straks nog hyperventileren….”

Die technieken heb ik toen maar gelaten voor wat ze waren.

En bij de twee zwangerschappen die volgden heb ik de hele pufcursus maar gelaten voor wat het was.

Gek dat iets wat zo normaal lijkt zoals ademhalen soms zo ingewikkeld kan zijn.

In rust zou je eigenlijk ongeveer 8 tot 12 keer adem moeten halen. Maar wat blijkt?

Heel veel mensen met lichamelijke klachten, stress, enzovoort halen veel vaker adem per minuut. Hierdoor raakt het lichaam opgejaagd en reageert alsof het continue een zware inspanning aan het leveren is (wat in feite ook zo is)

Wanneer je sport met een hoge intensiteit gebruikt je lichaam suiker als energiebron, omdat dit een snelle vorm van energie is. Bij activiteiten met een lage intensiteit gebruikt je lichaam, als het goed is, vet als energiebron.

Maar wanneer je lichaam continue in een stress- toestand zit, gebruikt het alleen nog maar suiker en verleert het om ook de vetten aan te spreken. En omdat de suikervoorraad veel sneller op is dan de vetvoorraad raak je vermoeid en uitgeput. Hierdoor word je nog meer gestrest, ga je verder met verkeerd ademhalen en kom je in een vicieuze cirkel terecht. De basis voor chronische vermoeidheidsklachten is gelegd.

Ga eens rustig zitten en hou een minuut bij hoeveel keren jij ademhaalt.

Is dit veel vaker dan 8 tot 12 keer? Kijk dan hoe je je rustademhaling weer tot rust kunt brengen. Yoga of Mindfulness zijn voorbeelden van trainingen waarbij je dit onder de knie kunt krijgen. Maar ook door gewoon eens bewust de tijd te nemen en op je ademhaling te letten kun je al veel winst boeken.

Interessante boeken over dit onderwerp zijn “Verademing” geschreven door Bram Bakker en Koen de Jong en “Chronische vermoeidheid, nooit meer” van Stans van der Poel en Iris van der Zanden.

2 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.