,

Voedingspatroon al jaren uit balans, waarom wist ik dit niet?

Leefbewust.nu

Iedereen die zich verdiept in gezonde voeding, kent het probleem. Je ontdekt steeds meer producten die niet 100% gezond zijn. Soms denken we goed bezig te zijn maar luisteren we niet goed naar de signalen van ons lichaam of volgen we de misleidende boodschappen van de reclamewereld.

Ooit gaf ik, Nanneke Schreurs (ex-blogger Leef Bewust), naast mijn studie, 15 uur les op een sportschool. Ik leefde en at gezond (dacht ik) en voelde me superfit. Werken, studeren, sporten, ik draaide mijn hand er niet voor om en had energie voor tien. Naarmate ik ouder werd gaf ik minder uren per week les, at nog steeds was mijn voedingspatroon gezond (dacht ik) en voelde me nog steeds fit. De realiteit bleek anders te zijn.

Na een heftige periode, waarin ik drie kinderen kreeg en mijn moeder verloor, beleefde ik nog steeds veel plezier aan het lesgeven. Maar nu was ik na een ochtend op de sportschool wel vaak moe, vooral ‘s middags na de lunch. Logisch toch? Je wordt ouder, bent moeder geworden; dan gaat niet alles meer even soepel als vroeger. Dat moet je misschien ook niet meer willen.

Toen ik naast het lesgeven extra ging trainen ter voorbereiding van een sportwedstrijd liet ik mijn bloedwaarden testen en mijn voedingspatroon checken.

Ik verwachtte met vlag en wimpel door die testen heen te komen. Misschien wat kleine aanpassingen hier en daar. Want ik at toch al jaren zoals het hoorde? Veel koolhydraten in de vorm van granen; vooral veel brood en pasta. En natuurlijk at ik daarbij ook nog 2 stuks fruit en 2 ons groenten. Ik at de hele dag door; had namelijk de hele dag trek.

Dat was toch normaal? Ik sportte immers veel?!

Wat een eye-openers waren de uitslagen van die testen…….

Mijn voedingspatroon bleek al jaren helemaal uit balans te zijn; veel te veel geraffineerde koolhydraten in de vorm van granen, daartegenover te weinig vetten, eiwitten en andere onmisbare stoffen. Die moeheid en constante trek was helemaal niet zo normaal als ik had gedacht. Waarom had niemand mij dit eerder verteld? Waarom wist ik dit niet? Ervan overtuigd het goed te doen, braaf de schijf van vijf volgend, om er dan jaren later achter komen dat het allemaal anders zit.

Ik ben begonnen met lezen, leren en studeren over voeding, gezondheid en het menselijk lichaam en nooit meer gestopt.

Dat suiker, E-nummers en kant-en-klaar maaltijden niets bijdragen aan je gezondheid, is bij de meeste lezers wel bekend. Maar ook gluten zouden ongezond zijn, omdat ze bij veel mensen licht allergische reacties en darmproblemen veroorzaken.

Sojaproducten zijn niet goed voor je hormoonhuishouding. Zaden en noten bevatten fytinezuur, dat de opnamen van mineralen in ons lichaam blokkeert. En over zuivel en vlees is het laatste woord ook nog niet gezegd.

Ontdek je eigen voedingspatroon

Als je gezond wilt gaan eten, is dat een levenslang leerproces waar je creativiteit en geduld voor nodig hebt. Het is belangrijk dat je openstaat voor nieuwe producten en nieuwe gerechten.

Stapje voor stapje ontwikkel je dan een voedingspatroon dat bij jou past. Je eigen lichaam is daarbij het uitgangspunt. Blogs lezen over gezond eten is natuurlijke hartstikke interessant, maar nog belangrijker is het te vertrouwen op jouw eigen lichaam. Voel je je sloom als je brood eet? Of valt dat eigenlijk wel mee? Wat verandert er in je energieniveau als je twee weken geen zuivel eet? Van welke gerechten voel je je blij en fit?

Hoe meer ik leerde, hoe meer ik er achter kwam hoe weinig ik wist. En nog steeds leer ik elke dag wel weer iets bij. Lesgeven doe ik nog steeds, ik voel me super fit en heb weer energie voor tien.

Advies in een notendop

Leef niet zomaar vanuit de ‘reguliere’ regels en neem klachten of symptomen nooit voor lief momdat je zogenaamd ”ouder word”’. Leer goed te luisteren naar je lichaam, naar de signalen die het je geeft en verdiep je in de voeding dat je dagelijks tot je neemt, daar helpen wij je natuurlijk graag bij door het delen van onze blogs.

5 antwoorden
  • Nanneke Schreurs
   Nanneke Schreurs zegt:

   Hoi Patty, er zijn verschillende bloedtesten bij me afgenomen waaronder de Jump analyse waarbij gekeken word naar de vitamines, mineralen en spoorelementen in je bloed. Daarnaast werd mijn voedingspatroon nader bekeken en daaruit bleek dat alle benodigde stoffen hier helemaal niet voldoende in aanwezig waren. Toen ik meer ging leren over de bloedsuikerspiegel kwam ik ook nog tot de ontdekking dat ik al jaren insulineresistent was door te vaak en te veel koolhydraten eten.

   Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] De juiste voeding dat zorgt voor een energiek en voedzaam lichaam. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.