Vanaf NU zal JIJ nooit meer blijven hangen in je piekergedachten

piekergedachten

Doelloos surfen op internet levert niets op, tenzij je piekergedachten meerekent. Ik ben een genie in piekeren en ik weet NU ook hoe ik daar MAKKELIJK vanaf kan komen. Ik zal je mijn inzichten niet onthouden, zodat ook JIJ van de voordelen kan genieten.

Na een productieve ochtend grijpt mijn hand onbewust naar mijn iPhone. Voordat ik het weet zit ik nutteloos te scrollen op Instagram en Facebook. ‘Dat is een mooie foto’, ‘dat is een scherp geschreven tekst’, ‘Zo, die heeft veel likes gekregen!’…

Ik vergelijk mezelf met de successen van anderen en al snel staar ik voor me uit en vraag ik me af waarom ik dat allemaal niet heb.

Ik ben aan het piekeren

Piekergedachten komen voort uit je EGO, het zijn gedachten die destructief werken en je uit je ‘flow’ halen, in tegenstelling tot constructieve gedachten die er juist voor zorgen dat je in je flow blijft.

Daar zit ik dan, onbewust word ik meegenomen in de stroming van mijn piekergedachten. Mijn gemoedstoestand daalt en binnen een mum van tijd voel ik me down.

Ben ik de enige die daar last van heeft?

Wat ben je nu aan het doen?

Kijk eens naar jezelf, hoor ik mezelf zeggen. ‘Wat ben je nu aan het doen?’ Ik lig op mijn schommelstoel in de tuin in de zon. ‘Oké en wat ben je dan nu aan het doen?’, hoor ik mezelf nogmaals vragen. ‘Ik ben mezelf naar beneden aan het denken, door mezelf te vergelijken met anderen’. Zo, en wat levert dat je op? Een rotgevoel!

Er zijn tal van redenen waarom mensen piekeren. Zonder daar nu dieper op in te gaan pieker ik vaak door mezelf te vergelijken met anderen, om mezelf klein te houden. Want als anderen het toch allemaal beter doen, dan kan ik net zo goed geen moeite meer doen. En als ik er geen moeite meer voor hoef te doen dan hoef ik ook niet in mijn kracht te gaan staan, waardoor ik dus ook niet gezien hoef te worden.

piekergedachtenWant gezien worden, dat vind ik toch best wel eng!

Begrijp je wat ik bedoel?

Ze noemen dat positieve faalangst, bang om succesvol te worden en erachter te komen dat je verdomd goed bent in wat je doet.

Dus daar zit ik, op die schommelstoel, mezelf klein te houden. Een angst die ik al langere tijd aan ga.

NU het antwoord waar jij op hebt zitten wachten

Mijn wondertechniek om mezelf uit deze piekermodus te halen is dissociëren.

Bij dissociatie kijk je naar jezelf in de ervaring. Je ziet jezelf fysiek in het beeld en je neemt emotioneel afstand van je ervaring.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet.

In dit geval neem ik afstand van mijn rotgevoel door in gedachten naar mezelf te kijken. Ik zie mezelf zitten en beschrijf de situatie zoals het NU is waardoor ik opeens een ander perspectief krijg. Vervolgens verleg ik de focus op het positieve in plaats van het negatieve. Wat is er allemaal wél goed aan dit moment?

Het is bijna te gek voor woorden, dat ik zit te klagen over mijn situatie terwijl ik het me kan veroorloven om op een werkdag te zonnen in mijn tuin!

Het leven is te kort om te verzinken in negatieve gedachten

Je hoeft nooit meer last te hebben van piekergedachten als je jezelf terug brengt naar het NU. Je kunt alleen piekergedachten hebben over het verleden en over de toekomst. Gedachten over dit specifieke moment kun je niet hebben. Dat moment ervaar je. Dat is dan ook precies wat je doet als je wilt stoppen met piekeren.

Richt je op je zintuigen. ‘Wat hoor ik NU? Wat zie ik NU? Wat proef ik NU? Wat voel ik NU? Wat ruik ik NU? Je voelt je gemoedstoestand veranderen.

Wil je je lekker in je vel voelen? Dit is het juiste moment om je gevoel te sturen. Spring, dans, zing, kortom: uit jezelf en kom in beweging.

Je piekergedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

 

3 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Piekergedachten, ze bestaan niet in het hier en nu. Denken over het verleden: Wat is daar toch allemaal mis gegaan? Waarom heb ik het niet zien aankomen? Waarom ….? Of gedachten over de toekomst: Hoe moet het nu verder? Wat als, wat als? Het is allemaal verspilde energie. Blijf hier. Laat je niet verleiden door het duivelse stemmetje in je hoofd die je alleen maar nog verder de grond in wel stampen. JIJ hebt de REGIE. Breng jezelf naar het hier en nu, meditatie is hier een uitstekende tool voor. […]

  2. […] weet de kracht van het NU op waarde te schatten en verspilt niet langer je tijd door te piekeren over het verleden en […]

  3. […] met je vandoor en verzint de zoveelste smoesje om maar niet in beweging te komen. Hoe meer ik mijn denken de baas wordt, hoe makkelijker het voor mij is om aandacht te besteden aan mijn […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.