Mijn hart is mijn redding geweest

We worden niet zomaar geboren. Er schuilt een doel achter ons bestaan. Niets is wat het blijkt te zijn, want er schuilt een grotere realiteit achter dan diegene die wij met onze vijf zintuigen kunnen waarnemen. We worden geboren met een doel en ieder van ons wordt tijdens zijn leven ‘zachtjes’ of een ‘tikkeltje harder’ geduwd richting dat doel. Dit doel hoeft niet materieel van aard te zijn, maar is meestal een soort spiritueel pad dat ieder van ons aanschouwt bij zijn geboorte.

Ik deel in dit artikel mijn persoonlijke verhaal. De levenslessen die ik heb mogen ontvangen in mijn jeugd waren behoorlijk pittig, gelukkig heb ik als kind altijd geweten dat er een aanwezigheid in alles sluimerde en voor zover ik me kan herinneren leefde ik toen in harmonie met het Al. Dit heb ik me pas veel later beseft.

Harteloos
Het is de zomer van 2011 en ik ben zojuist betiteld tot (marketing)communicatieprofessional. Niet zomaar een prestatie want ik doorbreek hiermee een oud patroon die al generaties lang in mijn familie bestaat.

In 1990 ben ik op de wereld gebracht en opgegroeid in een achterstands-wijk de Bennekel in Eindhoven. Mijn moeder is een straatrat en rasechte kamper, ze komt uit een gezin met meer dan 10 kinderen. Haar hoogst genoten opleiding: de huishoud-school. Mijn vader is volbloed Antilliaan en is op zijn 18e in Nederland gaan wonen om hier het stereotypebeeld voor Antillianen te versterken: hangend door de straten, met een baseballpet, een gouden tand, gouden sieraden en fluitend naar zijn vrouwelijke voorbijgangers. Zijn hoogst genoten opleiding: LTS (lager technische school). Mijn ouders zijn nooit getrouwd en zijn als water en vuur.

Ik groei op in een drugs verslaafd, laagopgeleid, armoedig, crimineel en gewelddadig gezin/milieu. Het kwam regelmatig voor dat mijn vader, moeder of broer weken of maanden ‘op vakantie'(lees: gevangenis) waren, dan ging ik weer een zeldzaam dagje uit naar de bajes. De sfeer in huis is negatief en depressief, zo depressief dat mijn moeder twee keer een poging tot zelfmoord heeft gedaan. Die behoefte is mij ook niet onbekend.

Mijn halfbroer die 8 jaar ouder is dan ik heeft een andere vader. Na mijn geboorte trekt hij bij ons in, voor die tijd werd hij opgevoed door mijn oma. Mijn broer kampt al snel met autoriteitsproblemen, verslavingsproblematieken en gedragsproblemen. Door vroegtijdige schoolverlating hangt hij op een te jonge leeftijd op straat en gaat het criminele pad op met alle gevolgen van dien.

Als ik 9 ben, krijg ik er een broertje bij. Vanwege de wekelijkse gewelddadige ruzies, de manipulaties en traumatische ongevallen in huis en de rol die ik op me heb genomen – of gekregen – om de goede vrede te bewaren en mijn broertje te beschermen, raak ik al snel uitgeput en overbelast. Ik trek het niet meer.

Om er niet aan onder door te gaan bouw ik een muur om me heen om mezelf te beschermen. Ik ga op overlevingsmodus. Als ik 14 jaar ben, vind elk weekend mijn uitvlucht in het drinken en uitgaan en vanaf mijn 16e, wanneer ik een vriendje krijg, ben ik steeds vaker van huis. Enerzijds voelt dat bevrijdend, anderzijds voel ik me schuldig omdat ik gevoelsmatig mijn jongere broertje achterlaat in een hel.

Later blijkt dat ook hij ‘vanwege gezinsproblematiek, vroegtijdige schoolverlating, problemen met autoriteiten en misbruik van softdrugs’ het niet trekt. Hij is in de zomer van 2015 aangemeld bij een gedrags- en verslavingskliniek en heeft 10 weken succesvol doorbracht. Hij heeft daarna 3 maanden  bij mij in huis om zijn herstel een eerlijke kans te geven.

Net als in de film ‘Matilda‘ groei ik op zonder gezonde basis in een materialistische en ego-gedreven gezin en leer ik als hooggevoelige meid hoe gemeen en hard het leven kan zijn, hoe het voelt om geen warmte, steun en liefde te ontvangen en hoe het is om emotioneel en fysiek verwaarloosd te worden.

Ik vind mijn rust en erkenning op school in mijn leraren, die destijds een belangrijke rolmodel voor mij waren.

In de jaren tijdens mijn studie transformeer ik mezelf in een controlefreak en perfectionist. Dwangmatig focussen op alles en nog wat in de buitenwereld, kei hard op zoek naar erkenning en waardering van de buitenwereld, zolang ik maar niet hoef na te denken over mezelf en wat me allemaal overkomen is.

En dan is het opeens 2011 en sta ik als 21-jarige zonder gedragsproblemen of verslavingen met mijn HBO Communicatiediploma in mijn handen. Ready to conquer the world!

Waar ligt mijn hart? Heb jij hem soms gezien? 

Makkelijk is het niet om als starter aan de bak te komen in de communicatiewereld. Al die extra tijd als werkloze creëerde veel onrust en chaos in mezelf. Een zeer waardevolle periode, blijkt later.

Ik begin mezelf vragen te stellen, van de meest oppervlakkige: Hoeveel wil ik verdienen? tot steeds diepgaandere vragen van: Wat voor werk past bij me? Wie ben ik eigenlijk? En wat kom ik hier in hemelsnaam doen?

Mijn eerste baan in de commerciële wereld, liet mij zien in wat voor hel de meeste mensen terecht komen. Hard werken voor de baas en zijn winst en dat tegen een hongerloon, 32 uur per week mijn tijd verdoen?

 

In mijn jeugd had ik geen keuze, maar die heb ik nu wel!  ‘Ik ben hier toch niet op aarde gekomen en heb dit toch niet allemaal moeten doorstaan om vervolgens een leven te leiden waar mijn hart niet ligt?’, zei een stemmetje in mijn hoofd. Zonder dat ik het door had was ik intuïtief op zoek naar mijn hart.

Ondertussen gebeurt er van alles op mijn pad. Ik begin met mediteren en niet veel later krijg ik een ingeving. Op internet ga ik op zoek naar contactgegevens van een oud-collega en van het een komt het ander. Ik werd gevraagd om een periode als vrijwilliger mee te draaien bij het bedrijf Jongcoachen, een ontwikkel- en loopbaancentrum.

Ik negeerde de verbaasde en verwarde blikken die niet begrepen waarom ik naast een 32-urige betaalde baan ook nog 8 uur per week vrijwilligerswerk ging doen en greep deze kans met beide armen aan.

Het is een van de beste beslissingen in mijn leven geweest. Hier start mijn spirituele ontwakingsproces.

Jarenlang heb ik me afgevraagd wat mijn redding is geweest. Jarenlang heb ik gezocht in de buitenwereld naar antwoorden. Pas toen ik had besloten dat ik buiten mezelf het antwoord niet zal vinden ontdekte ik dat het antwoord al die tijd in mezelf heeft gelegen, als een klein zaadje verstopt in mijn hart.

Schuchter en voorzichtig ben ik licht gaan schijnen op mijn hart en gaf ik het dagelijks warmte en liefde. Dat had het een leven lang niet gehad!

Mijn hart wordt nu gehoord en het zaadje is tot bloei gekomen. Ik ga je met mijn wijsheid en de lessen die me hebben geholpen verder op weg helpen in het volgen van jóuw hart, zodat ook jij je volle potentieel tot uiting kan brengen.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.