Gezonder en bewuster eten in vijf stap voor stapjes

Je wordt er mee dood gegooid; het ene dieet (of levenswijze hoe het vaker wordt genoemd) beweert nog gezonder én beter te zijn dan de ander.

Zuivel past prima in een verantwoorde levensstijl heb ik jaren gedacht. Zuivel? Nee, absoluut niet wordt er in de dieetboeken bij de biologische winkels gepretendeerd (rauwe melk is dan wél weer toegestaan weet ik nu). Dus, weg met de halfvolle melk en welkom rijstmelk! ‘Rijstmelk?’ Vraagt een vriendin verschrikt aan me alsof het een doodzonde is. ‘Ach nee meid, dat is funest voor je bloedsuikerspiegel! Ik maak altijd een spinazie smoothie met amandelmelk, daar kun je beter op teren voor de hele dag.’

Daar gaat mijn gezonde voedingsstijl en ik voel me net een kind van drie dat te horen krijgt dat snoepjes slecht voor je zijn…En nu dacht ik (wederom) heel goed bezig te zijn door meer fruit en noten te eten, in plaats van suiker rijststroop en stevia te gebruiken, humus op mijn brood, gebroken lijnzaad door mijn smoothies en dan krijg ik het ‘geweldige’ boek ‘de boodschappencoach’ cadeau die ik op mijn verlanglijstje had staan.

Met volle overtuiging van mezelf dat ik op de goede weg ben, word ik steeds meer gedeprimeerd als ik een bladzijde omsla…bijna alles wat ik eet en waarvan ik (wederom) dacht dat het gezond was, blijkt slecht! Toevoegingen van e-nummers, niet biologisch of funest voor je bloedsuikerspiegel. Ik voel me weer terug bij af en heb zin om die zak chocolade pepernoten in de kast open te trekken en huilend onder een dekentje voor de televisie te zakken…. Als het toch allemaal slecht is, dan kan ik net zo goed helemáál los gaan!

Maar goed, drie uur later ben ik weer bij zinnen gekomen en ik geef de moed niet op! Ik heb al veel veranderingen omtrent voeding doorgemaakt en als ik kijk naar hoe ik een jaar terug at en nu, is dit al een wereld van verschil. Ik heb door de jaren heen veel diëten geprobeerd, met allemaal relatief normale supermarkt producten. Toen ik bij de Ekoplaza ging werken heb ik kennis gemaakt met een geheel andere (biologische) voedingswereld wat mijn interesse zeer wekte. Ik voelde me vaker moe, futloos en rond vier uur kreeg ik altijd een dip. Ik dacht dat dit ‘normaal’ was, maar toch voelde ik me soms fitter of energieker op andere dagen.

Ik was er klaar mee en als voedingscoach ging ik ‘mijn eigen dieet’ samen stellen! Ik ging op zoek naar producten die mij energie konden opleveren en stuiterde op superfoods.Ik begon met Goji bessen en deed deze s’ochtends door mijn (toen nog) cruesli met veel te veel suikers en halfvolle melk. Nu eet ik in de ochtend biologische cruesli met rijstmelk (hij blijft er lekker toch in) en een mix van Goji bessen, chia zaad, mulberries en gebroken lijnzaad. En….ik voel me er heerlijk bij. Dat had ik een jaar geleden niet voor mogelijk gehouden, vond ik een beetje te ver van mijn bed show, rare health freaks…

Mijn advies voor een gezondere levensstijl waarbij jij je goed voelt;

 1. Ontdek de (biologische) gezonde wereld stap voor stap. Maak iedere week kennis met een nieuw product en kijk wat het je oplevert. Welke vitaminen zitten erin? Wat is de meerwaarde van dit product? Hoe voel je je erbij? En natuurlijk; vind je het lekker of hoe kun je het lekkerder maken? Wat heb je eraan om s’ochtends met lange tanden havermout en groene smoothies te drinken wetende dat het gezond is, maar het totaal niet lekker vind. Dat ga je nooit lang volhouden.
 2. Zoek sites die je inspireren en meld je aan voor de nieuwsbrief (zoals leefbewust natuurlijk). Hierin vind je dan producten waar je nog niet eerder van hebt gehoord die je nieuwsgierig maken. Meld je hoogstens aan bij twee sites die je interesseren, anders stroomt je mailbox over van de nieuwsbrieven en zie je door de bomen het bos niet meer.
 3. Laat je niet gek maken door allerlei diëten en tegenwerpingen! Het ene dieet is het andere niet. De één spreekt de ander enorm tegen. Geperste jus d’orange is een vitamine bom, maar tevens ook een calorieënbom door de fruitsuikers die erin zitten. Lijnzaad is zeer gezond, gebroken lijnzaad wordt sneller door het lichaam opgenomen maar heeft als nadeel dat de omega 3-vetten voor een groot deel geoxideerd zijn (ook net gelezen in de boodschappencoach). Blijf je kennis verbreden en doe datgene waar jij je goed bij voelt!
 4. Experimenteer er op los en laat je niet ontmoedigen! Zondagmiddag is voortaan mijn bakdag. Ik ben nog op zoek naar dé perfecte suikervrije cake en taart. Ik heb al een aantal gebakken, sommige met succes (alhoewel mijn partner daar anders over denkt) en sommige konden regelrecht de vuilnisbak in. Laat je niet ontmoedigen en blijf op zoek gaan naar recepten. Ik kijk altijd naar de ingrediënten die ik nog in huis heb van mijn eerdere taarten en daar maak ik dan mijn vervolg op. Neem wat je zelf lekker vind en verander gerust wat ingrediënten, meestal pakt dat goed uit. Ik ga net zolang door totdat ik dé suikervrije en gezonde cake heb gebakken die iedereen lekker vind, zelfs mijn vriend!
 5. Weet wat je eet. Kennis is power en zie voeding als een ‘medicijn’. Waarom kies je voor amandelmelk of gebroken lijnzaad? Wat is de toegevoegde waarde van dit product? Kies je ervoor omdat er veel vitaminen in zitten of dat je er energie van krijgt? Wellicht kies je voor een bepaald product omdat je glucosespiegel gelijk blijft om een ‘sugar’ dip te voorkomen. Weet dus wat je eet en waarom je het in je nieuwe voedingsstijl wilt inbrengen.

Dit is mijn visie op een gezonder leven. Misschien kan ik over een jaar een blog schrijven dat ik mijn ochtend begin met een frisse spinazie smoothie met chlorella en spirulina! Wie weet….

 

5 antwoorden
 1. Nancy
  Nancy zegt:

  Voor een suikervrije cake kan je bij Paleo of Alice kitchen terecht.
  Je kan cocosflower suiker gebruiken dat geen suiker echte suiker is en toch gezond

  Proberen maar

  groetjes
  nancy

  Beantwoorden
 2. domien
  domien zegt:

  Super om dit te lezen! Ik merk dat mijn lichaam me ook steeds meer signalen geeft dat de klassiek “gezonde” voedingsgewoontens niet helemaal voedzaam voor me zijn zoals de maatschappij beweert dat ze zijn. Ik ga zeker aan de slag gaan met je tips! hartelijk dank! warme groetjes, Domien

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] Eet je bijna dagelijks vlees, bijna geen vis of vegetarisch en ben je nog vrij onbekend met e-nummers, ga dan alsjeblieft wat vis eten en parkeer dit artikel. Dit artikel kan interessant voor je zijn maar er zijn wellicht eerst nog andere stappen te nemen naar een gezondere leefstijl. […]

 2. […] Eet je bijna dagelijks vlees, bijna geen vis of vegetarisch en ben je nog vrij onbekend met e-nummers, ga dan alsjeblieft wat vis eten en parkeer dit artikel. Dit artikel kan interessant voor je zijn maar er zijn wellicht eerst nog andere stappen te nemen naar een gezondere leefstijl. […]

 3. […] je graag wat kilo’tjes op een natuurlijk en gezonde manier kwijt wil, stap voor stap, is het verstandig om vanaf nu 4 kleinere maaltijden op een dag te plannen en […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.