Authentiek door je echte gezicht te laten zien

innerlijke waarden

Er is een prachtig Japans gezegde waar ik deze week steeds aan moet denken:

“Je hebt drie gezichten:

Het eerste gezicht laat je aan de wereld zien.

Het tweede gezicht laat je zien aan dierbare vrienden en je familie .

Het derde gezicht laat je nooit aan iemand zien.

Het is de meest ware reflectie van wie je bent.”

 – Onbekende schrijver-

Na een periode van daten, geef ik het op. Ik heb geen zin meer in de talloze ontmoetingen en ik vind dat ik mijn toekomstige lief gewoon maar  in de supermarkt moet tegenkomen. Bizar genoeg gebeurt dat dus ook! Een week nadat ik het daten de rug toe had gekeerd. Ik ken hem al wat langer, maar had hem al meer dan een jaar niet meer gezien. We raken aan de praat bij de groenteafdeling en twee dagen later komen we elkaar wéér tegen op het parkeerterrein van de supermarkt. Stiekem merk ik dat ik hem wel heel erg leuk vind. Ik trek de stoute schoenen aan en  stuur hem een ’s avonds een email met het idee om een wandeling te maken op de hei. Zo begint het allemaal. In de periode die volgt, leren we elkaar steeds beter kennen en voelt het heel vertrouwd en fijn.

Deze week tonen we voor het eerst ons ware gezicht. Zoals in het gezegde al mooi omschreven staat: de eerste twee gezichten zijn de meest gangbare en algemene gezichten die we meestal laten zien. Na een ruime maand van wederzijds aftasten, glippen de eerste irritaties over en weer in ons contact en wil ik dat met hem bespreken. En hij met mij. Ik moet meteen denken aan de tekst van het Japanse gezegde. Ik wil graag authentiek met iemand samen zijn, helemaal mezelf,  en ik ben kritisch: ik heb in voorgaande relaties nooit echt het achterste van mijn tong laten zien. Het bleef hangen bij het “tweede gezicht”.

De keren dat ik mijn derde, echte gezicht liet zien, viel dat niet in goede aarde en werd er niet prettig op gereageerd. Ik zie mijn geschiedenis nog eens aan mij voorbij trekken en kom tot de conclusie dat ik me door angst heb laten leiden. Ik heb veel voor me gehouden en niet 100% mezelf laten zien aan de ander. Ik vind dat ik nu de kans heb om het anders te doen. Niet voor die ander, maar puur voor mezelf. Dit keer lukt het me en komen we in een bijzonder gesprek. Mijn kwetsbaarheid zorgt ervoor dat ook hij het achterste van zijn tong laat zien. Maar wat kost dat een lef. Het voelt voor ons allebei naakt en onwennig. Maar het is enorm krachtig om te voelen dat wat van binnen zit, ook naar buiten komt. Het voelt congruent en echt. Het is misschien niet altijd even tactvol of mooi verpakt, maar juist puur en gewoon hoe het voor me is.

Daar zit de authenticiteit in ons mens zijn. Als je ook deze diepe laag naar buiten brengt, dan is dat de meest ware reflectie van wie jij bent! Dat is de laag waar niets fout is, maar juist staat te popelen om transparant naar buiten te komen. Dat werkt aanstekelijk en geeft een nieuwe verdieping, zeker als je met iemand samen bent. Hoe is dat voor jou om je diepste gevoelens, ideeën, gedachten of zielenroerselen naar buiten te brengen? Het zijn ook die stemmetjes die zich tijdens een gesprek dat je voert, aan je opdringen. Hoe transparant ben jij daar dan over? Welk gezicht toon jij meestal?

Wil je ook oefenen om meer transparant te worden met jezelf of in relatie met anderen? 29 en 30 november staat de basistraining authenticiteit weer op het programma.

2 replies

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] leeft authentiek en hebt geen moeite met je kwetsbaar op te stellen en je ware gezicht te […]

  2. […] leeft authentiek en hebt geen moeite met je kwetsbaar op te stellen en je ware gezicht te […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.